AI och digitala tvillingar

Först fick vi datorer, sedan fick vi internet och så småningom smartphones. Vart och ett av de här stegen var en liten revolution.
Ändå är det toppen på digitaliseringens isberg,
ett isberg där den riktigt stora delen heter AI.
Tillsammans med digitala tvillingar blir det ett helt nytt universum.


Vad är AI?

Det finns många olika varianter när det gäller att klassificera och sortera AI. Ibland talar vi om sju olika kategorier, ibland fyra. De här kategorierna beskriver oftast AI-systemens förmåga utifrån ett ganska tekniskt perspektiv, från enkla reaktiva maskiner till det som kallas superintelligens eller artificiell generell intelligens (AGI). I de flesta fall är det bättre att förstå AI utifrån tre andra kategorier:

Generativ AI som kan skapa sådant som inte tidigare fanns, t ex bilder eller texter.

Analyserande AI är system som går igenom stora mängder data och hittar mönster, skapar sammanfattningar eller hittar avvikelser.

Producerande AI är system som faktiskt gör saker åt oss, kör bilar, formulerar och skickar mail, reglerar temperaturen i fastigheter eller bygger hus.

Nya arbetsformer och nya organisationer

AI möjliggör, och ibland nödvändiggör, nya arbetsformer. De flesta organisationer bygger sitt arbete på tre begrepp som vi kan kalla hierarki, specialisering och planering. De här tre har sina rötter i industrialismens barndom och är förmodligen det bästa sättet att tänka med de tekniska förutsättningar som rådde då, d v s med mycket begränsad förmåga till informationshantering. När vi i stället får nästan obegränsad kapacitet vad gäller hantering av information kan vi ersätta dessa tre med sina motsatser de gånger det är till nytta för oss. Vi kan arbeta icke-hierarkiskt, komplext och reaktivt.

AI-förstärkt verksamhet

Olika verksamheter kan utvecklas, och kommer att påverkas, på väldigt olika sätt. På några ställen kommer diskussionen att handla mest om risken för fusk och bedrägerier, på andra ställen om helt nya yrkesroller och på ytterligare andra om att vi kan göra så mycket mer för så mycket mindre. De där där diskussionerna är inte av naturen givna, vi väljer hur vi vill närma oss AI på verksamhetsnivå. För att komma till den tredje nivån, den där vi talar om bättre verksamhet och bättre hållbarhet, kan det här vara de tre första stegen: Välj en pilotverksamhet, börja med analyserande AI, engagera alla medarbetare

Kvalitet och uppföljning

Kvalitetsarbetet kan utvecklas med hjälp av AI på flera olika sätt. Det är ingen överdrift att säga att i princip allt kvalitetsarbete kommer att bygga på någon form av AI och på användandet av mycket stora datamängder. Det möjliggör också "globalt" kvalitetsarbete, d v s i stället för att vara begränsade till den egna organisationens information och analyser kan vi i många fall använda data från hela branscher för att förstå vad som händer - och vad som inte händer. Det som är genuint nytt, jämfört med allt tidigare kvalitetsarbete, är bland annat följande: Vi kan använda all verksamhet som underlag. Vi kan hitta kvalitetsbrister när de sker, eller i förväg. Vi kan be AI söka samband.

Brukare och kunder

En effekt av AI när det gäller brukare/kunder/medlemmar eller medborgare är att deras förväntan på våra tjänster och vår verksamhet kommer att öka, en annan är att vi kan ha en helt annan kommunikation och relation med dem och en tredje är att deras förmåga att "serva sig själv" också kan öka. De som är snabbast blir referens. Brukare och kunder blir en integrerad del av vår verksamhet. Empowerment och egenmakt.

Kompetensförsörjning

Till att börja med utmanas vår föreställning om vad kompetens är, och kanske framför allt var den finns. Kompetensförsörjning är, för de flesta, en fråga för HR eftersom kompetens är något som människor har (eller saknar). Det som AI faktiskt för in i ekvationen är att en människa som inte är kompetent kan tänkas vara det med rätt teknikstöd. En annan aspekt är att AI med stor säkerhet är den största revolutionen för mänskligt lärande sedan Gutenberg, förmodligen större än tryckpressen också faktiskt. Medarbetare med AI-stöd kan bli i det närmaste omnipotenta. Medarbetare behöver en annan typ av kompetens. AI-stött lärande är en helt ny företeelse. Den behöver vi också lära oss mer om.

Säkerhet och integritet

Vår verksamhet kan bli väldigt mycket bättre med hjälp av AI men det finns också en hel del risker att hantera. Risker som i vissa fall tycks så stora att vi frestas att avstå tekniken helt och hållet. Det är nog inte en framkomlig väg, däremot måste de här riskerna identifieras och i möjligaste mån undanröjas - alternativt att organisationen har beredskap för de händelser som kan bli följden av AI-problem.
Integritet och datasäkerhet.
Fusk, attacker och bedrägerier.
Sårbarhet.

Strategi

Just nu befinner vi oss nog alla i en fas av lite förtjust (och lite förskräckt) överrumpling. Vi provar oss fram, mer trevande än målinriktat. Så måste det nog vara - men mitt i det trevande behöver vi också gradvis forma en strategi som ger ett stabilt fundament för långsiktig verksamhetsutveckling, teknikuppbyggnad, kompetensförsörjning och som ger beredskap för nästa språng, den beredskap väldigt få av oss hade den här gången. Vi behöver en (1) strategi. Det är inte längre framgångsrikt att formulera strategier för olika delområden såsom HR, ekonomi, produktutveckling eller digitalisering.. Organisationen behöver vara mer plastisk. Hela strategin måste personifieras i hela organisationen.

Hur lär vi oss leva i en AI-bestyckad värld?

Den som väntar tills AI är bra nog för ”riktig verksamhet” eller säker nog för personuppgifter och affärshemligheter kommer att vara på efterkälken. Den här tekniken utvecklas nu så fort att det enda realistiska förhållningssättet är att leka med tekniken, ofarliga uppgifter och ofarliga processer – men vi lär oss använda den och vi lär oss vad den gör med organisation och profession. Då är vi beredda när tekniken lämnar prototypstadiet – vilket händer om något eller några få år.

Digitala tvillingar

En verkligt spännande utvecklingslinje är möjligheten att skapa en digital tvilling, en simulering i en dator, av en organisation. I den digitala tvillingen kan man sedan simulera olika scenarier men kanske mest intressant, testa om de egna antagandena om hur den egna organisationen fungerar verkligen är sanna och relevanta.

Workshop, gör en resebyrå

I grupper om fem – sju personer gör vi en påhittad resebyrå med en ny affärsidé och en ny målgrupp. Vi använder AI till alla moment, från marknadsföring och logga till systemutveckling och verksamhetsplan.

Workshop, titta på vad som finns

Vi tittar på hur AI just nu kan användas, språkmodeller, plug-ins i Officeprogram, bildgenerering och programmering. Workshopen görs med eller utan deltagaraktivitet, lite beroende på tekniska förutsättningar.

Workshop - Thing

Mitt AI-verktyg, Thing, lyssnar på samtalet i rummet, sammanfattar, kommenterar och reflekterar i realtid – samtidigt som man får sammanträdesanteckningar och en fullständig transkribering av vad som sagts. Det går att använda som en egen workshop eller som ett tillbehör i andra sammanhang.