Samhällsutveckling

Alla organisationer lever i ett samhälle som i sin tur också utvecklas. Det betyder två saker, dels att organisationer som står stilla faktiskt rör sig ”bakåt”, dels att vi måste förstå hur och vart samhället rör sig för att kunna utvecklas i harmoni med omgivningen. Ämnena på den här sidan kan bli en del i en föreläsning, en workshop, en text, en video eller en mer formaliserad utbildning.

De tre skikten

Mänsklig utveckling kan förstås som ”exploatering” av tre skikt, materia, energi och information. När vi lärde oss göra upp eld, eller fick elektricitet, blev vi bättre på att utnyttja energiskiktet. Odling, ståltillverkning och nanoteknik är utvecklingssprång i materiaskiktet och sumerernas kilskrift, Gutenbergs bokpress, Internet och AI är språng i informationsskiktet. Genom att förstå de här skiktens egenskaper kan vi också förstå vart samhället är på väg just nu.

Från energi till kunskap

Under 1800-talet fick vi ångmaskin, förbränningsmotor och elektricitet. Det revolutionerade världen och skickade oss in i kunskapssamhället, d v s det samhälle vi alla känner till och förstår. Den resan är viktig att förstå när vi nu faktiskt lämnar kunskapssamhället.

Från kunskap till cheating point

I takt med att allt fler människor i världen kan allt mer (eller i alla fall har tillgång till allt mer kunskap) blir det svårare och svårare att hävda sig. Det här gäller industriföretag, nationer, politiska system och utbildningsinstitutioner. När konkurrensen blir för hård kommer någon att börja ”fuska”. För att undvika det måste vi sluta konkurrera på de befintliga villkoren och i stället göra ”något annat” än vad de andra gör.

Kunskapstopografi

De flesta organisationer (sedan 1850) kan förstås som kunskapstorn, d v s inuti organisationen har man mer, bättre eller billigare tillgång till kunskap än vad som finns utanför. I takt med att tillgången på information och kunskap ökar i världen blir det här försprånget allt mindre och plötsligt befinner man sig i stället i en kunskapsgrop, d v s man har ett kunskapsunderläge jämfört med sina kunder, konkurrenter eller omvärlden i stort. Detta kan man över tid inte undvika, däremot dra nytta av.